Spørgsmål
Hej.

I maj overtog vi to han marsvin på 2 år. De er skønne og vi holder meget af dem og passer godt på dem. Hvis vi skal på ferie er det så jeg spørger om vi med ro i sindet kan sætte dem i pleje et sted hvor der både er hund og kat?. De kommer til at stå for sig selv men tænker på lus og lopper . De kan vel ikke springe på dem hvis de ikke er tæt på de andre dyr ?. En anden ting er også at der måske ikke er så varmt der som de er vant til. Kan de tåle det?

En anden ting er deres kost. Jeg er nervøs for om de ikke får nok c- vitamin nu når vi ikke kan hente så meget grønt i haven.

De får hø, foder med c vitamin i, blomkål , hvidkål , gulerod, persille, agurk. Prøver med peber og persillerod. Det er de ikke så vilde med. Er det godt nok eller hvad kan gøres bedre.?

Mvh Birthe

Svar
Hej Birthe
Når du skal have passet dem et sted med hund og kat, behøver du ikke være så bekymret for om lus og lopper hopper på dem. Lusene er artsspecifikke (og relativt sjældne hos hund og kat, men vi ser ofte marsvinelus), og lopperne har jeg ikke hørt om på marsvin, ligesom det er sjældent de er et problem for os mennesker. Og egentlig er den største smittekilde til hunde- og kattelopper omgivelserne, dvs. gulvtæpper, gulvbrædder og møbler, fremfor dyrene selv. Det er nemlig i omgivelserne at æggene ender (hver hunloppe lægger ca. 1000 æg der glider ned fra dyrets pels) og klækker til loppelarver, der ligger klar og venter på et dyr de kan hoppe på – og er hund og kat behandlet med et forebyggende loppemiddel dør lopperne når de springer på dem. Det er lidt vigtigere at bekymre sig om om hund og kat kan komme til marsvinene og måske stresse dem eller gøre dem fortræd, men det lyder som om der også er tænkt på dette. Mht. at de kommer til at stå lidt køligere, så afhænger det af hvor koldt det bliver. Er de f.eks. vant til stuetemperatur kan det godt vise sig at være for koldt at stå ved 15 grader. De bør under alle omstændigheder ikke gå i en temperatur under 10 grader. Det lyder som om du giver dem en god og varieret kost. Når vi ikke kan hente grønt i naturen, er forskellige kåltyper, peberfrugt og urter en god erstatning. Og jo mere varieret, jo større chance for at de dækkes bredt ind, også hvad angår forholdet mellem fosfor og calcium i foderet. Hvis du også bruger et tørfoder til marsvin med C-vitamin i som supplemet, bør de være dækket fint ind.
Venlig hilsen Christina Vildershøj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *