Spørgsmål
Hej!
Vi har en lille han hyggetrold på omkring 8 måneder, som går alene. Min kæreste og jeg har opdaget at han har en lille knude på bagdelen, der hvor han begynder at bue. Min kærestes mor kender en dyrelæge, som vi så snakkede med og hun sagde at det var ganske uskyldigt, da det skyldes at hans duftekirtle er stoppet til. Hun fortalte os at vi skulle duppe indgangen til hans duftekirtle med klorhexidin. Men hvor mange gange skal det så gøres? Noget andet er at han er sticky bagpå, har tit spekuleret på om det er normalt, da jeg ikke har kunne finde noget om det eller om det er noget der er kommet i forbindelse med duftekirtlen.
Derudover er vi begge lige startet universitet, så vi får nok ikke så meget tid til ham som vi plejer, kunne det være en god idé at anskaffe en lille han mere? Han har en bamse i buret som han putter sig med, men er det selskab nok? Indtil nu har han kun været en glad lille gris der godt kan lide sit bur, men bestemt også godt kan lide at blive puttet med.
mvh Christina.
Svar
Hej Christina
Hanmarsvin har rigtigt nok en kirtel på bagdelen, lige over halebenet, som de bruger til at udsende deres handuft med. Den kaldes også fedtpletten, da den bliver meget fedtet og klistret, og kan blive decideret skorpet hvis ikke man holder det lidt nede. Nogle hanner bliver fedtet helt op midt på ryggen, mens andre holder det til området nede omkring duftkirtlen.
Medmindre hans duftkirtel er hævet, varm og rød og man mistænker en infektion, så er klorhexidin ikke lige mit førstevalg. Skal man rense fedtpletten og opløse noget af fedtet, gøres det bedst ved at bade marsvinet og indgnide pletten med et håndrensemiddel af den slags man bruger til at fjerne maskinolie fra hænderne (f.eks. Swarfega). Er der skorper kan man kratte dem forsigtigt af først. Har man ikke adgang til sådan et håndrensemiddel, kan man bruge et mildt opvaskemiddel og gnide ind i pletten og skylle det ud. Ved at vaske marsvinet jævnligt og rense pletten, kan man holde det nede på et niveau hvor den ikke stopper til med tykke skorper. Husk når I vasker marsvinet i øvrigt, at bruge shampoo til dyr og lunt vand og at tørre marsvinet helt inden det sættes i bur, f.eks. med en hårtørrer.
Marsvin er flokdyr og har det bedst med selskab fra andre marsvin. Så ja, jeg vil helt bestemt anbefale jer at anskaffe en lille ven til ham. Enten en hanunge, eller også få ham kastreret og køb en hun til ham. Hvis I vælger at sætte en hanunge ind, er der altid en risiko for at de ikke vil kunne enes når ungen bliver stor, hvorimod en kastrat og en hun plejer at leve meget harmonisk sammen. Marsvin producerer nok testosteron i deres binyrer til at de forbliver rimeligt virile som kastrater og vil parre hunnerne når de er i brunst. Ligeledes vil en kastration ikke ændre på om de vil kunne enes med en anden han ed-hrvatski.com.
Venlig hilsen Christina Vildershøj