Spørgsmål
Hej brevkasse,

Jeg har det dejligste marsvin. Det er en han og han er nok ca. 1 år gammel nu. Da jeg købte ham var han allerede 7-8 måneder gammel. Han var genert i starten, men er blevet rigtig tam nu og virker til at have det godt.. men men.. jeg synes hele tiden man hører om at marsvin bør være mindst to sammen. Jeg tænker derfor at han måske skal have sig en ven. Før jeg fik ham gik han også sammen med tre andre marsvin og to kaniner, så selvom jeg er meget sammen med ham, er jeg bange for at han bliver ensom om dagen når jeg ikke er hjemme.
Mit spørgsmål er så, hvad jeg skal kigge efter når jeg skal finde ham en ven? Det er noget med at to hanner ikke kan gå sammen, medmindre de er søskende eller er vokset op sammen. Er det korrekt? Men hvad hvis det er en han unge? Vil han så kunne tage imod ham eller ikke mon? Ellers så tænker jeg at det måske skal være en pige? Men så skal en af dem helst kastereres/steriliseres, da jeg ikke er interesseret i (eller i position til) at have masser af unger pludselig. Men det skal vel ikke være en lille (læs ung) hun så? Måske en dame på hans egen alder? Men hvad siger i? Hvad ville være det mest optimale?

Mvh
Maja

Ps. virkelig god idé med den her brevkasse. Jeg har virkelig ikke vidst hvor jeg ellers skulle gå hen med de her spørgsmål. De var ikke til meget hjælp i min dyrehandel

Svar
Hej Maja
Tak for rosen 🙂
Jeg synes det er rigtigt dejligt at høre at du gerne vil give din han selskab. Det er meget sandsynligt at han vil kunne enes med en hanunge, i hvert fald i starten. Dog kan du risikere at der vil komme en tid hvor de lige skal finde ud af hvem af dem der skal bestemme. Nogle hanpar vil kunne fortsætte med at leve sammen og have et roligt og fredeligt forhold, mens andre vil blive uvenner og måske ikke kunne leve sammen bagefter. Det vil sige at i mange tilfælde kan det fungere fint med to hanner, men der kan ikke gives nogen garantier.
Alternativet er at få ham kastreret og anskaffe en hun til ham. Et sådant par plejer at være meget harmonisk, da hannen helt naturligt vil bestemme. Hanmarsvin vedbliver at være seksuelt aktive selvom de er kastrerede og vil parre hunnerne når de er i brunst.
Du bør vente en 3 ugers tid fra operationen til du sætter en hun sammen med ham, for at sikre at han ikke har flere levedygtige sædceller tilbage. Det vil være fint med en hun på hans egen alder og størrelse, så hun lidt bedre kan stå imod hans opmærksomhed (som vil være forsøg på parring når de mødes første gang, som del af at han skal dominere hende). Det kan også være en ældre hun. Måske kan du finde en egnet kandidat på et dyreinternat eller hos en opdrætter.
Jeg vil ikke nødvendigvis anbefale at sterilisere en hun i stedet, da sterilisation er langt mere invasivt og kompliceret et indgreb, og sædvanligvis langt dyrere.
Jeg vil i øvrigt henvise dig til vores info-ark om kastration her på hjemmesiden, så du kan blive godt klædt på inden operationen, hvis det er det du vælger.
Venlig hilsen Christina Vildershøj