Spørgsmål:

Kære brevkasse

Vi har besluttet os for at anskaffe os to marsvin til vores familie og har fået mulighed for at købe en han og hun fra samme kuld af nogle venner. Mit spørgsmål går på, om en han og hun fra samme kuld kan og bør gå sammen? Og hvordan vi forholder os til evt. parring i perioden, inden hannen vil kunne blive kastreret? Vi ønsker ikke at få unger eller at avle på marsvinene i det hele taget, men at tilbyde dem et dejlig og kærligt hjem.

Mvh Trine

Svar:

Kære Trine

Der er to aspekter i det her vi skal forholde os til: 1) vil han og hun fra samme kuld kunne enes og trives sammen? 2) Vil det være smart at sætte dem sammen med det samme?

Til det første kan jeg hurtigt svare ja, det kan de sagtens. Noget af det meste harmoniske er en hun og en han, og det spiller ingen rolle at de er søskende. To hunner eller to hanner fra samme kuld, kan som regel også fungere fint, når de får lov at vokse op sammen, så den mulighed er der også.

Til det andet spørgsmål er svaret så nej. Det kan godt være at de ikke er særligt store når de forlader deres mor (min. 4 uger og 300 g. er anbefalingen), men de bliver kønsmodne meget kort efter, hvorefter de så kan formere sig, selvom det bestemt ikke er smart for så ung og lille en hun at blive drægtig mens hun endnu selv er en unge (og dertil kommer hele indavlsproblematikken). Hunner kan være tidligere kønsmodne end hanner, helt ned til 2 uger gamle (så hvis jeres venner har faren til kuldet til at gå sammen med ungerne, bør I råde til at han lige flyttes til et andet bur, så han ikke gør sine døtre drægtige), mens hannerne oftest bliver det lidt senere ved en 4,5-7 uger (men dog er det set at nogle meget udviklede hanner er blevet kønsmodne ved 3,5-4 uger og har parret deres mor). Det er derfor ikke nogen god idé at lade de to blive sammen når først de er over 4 uger og vejer mere end 300 g. I stedet må I have dem i hvert sit bur indtil hannen er blevet kastreret, hvilket de fleste dyrlæger nok vil gøre fra ca. 3 mdr. I udlandet gøres det på unger der endnu ikke er taget fra moderen, så det kan godt lade sig gøre at gøre det tidligt, men I skal nok lede efter en dyrlæge med lidt forstand på marsvin. Marsvin kan kastreres ved to metoder: gennem pungen eller gennem bugen. En rundspørge blandt marsvineopdrættere, som omhandlede kastration af 200 marsvin, viste en tydelig tendens til komplikationer efter kastration gennem pungen (ca. 38 % fik infektion) i modsætning til kastration gennem bugen (0%). Der er desværre ikke så mange dyrlæger endnu der praktiserer den nye metode gennem bugen, og jeg er også usikker på om den vil være at foretrække hvis man kastrerer dem yngre end 3 måneder. Her kan det godt være at det er nemmere at gøre det gennem pungen og med mindre risiko for infektion fordi testiklerne er så meget mindre i forhold til en voksen han. Hvis hannen er nået at blive kønsmoden, bør der gå 3 uger inden han sættes sammen med hunnen, for at sikre at der ikke er flere levedygtige sædceller tilbage. Så uanset hvor tidligt I får ham kastreret, kommer der til at være en periode hvor de skal være hver for sig.

Situationen er ikke optimal, og sikkert en af grundene til at man sjældent hører nogen adoptere en han og en hun fra samme kuld: At holde to så små marsvin i hvert sit bur alene vil være synd for dem, også selvom det ”bare” er for en periode. De er meget sociale og har behov for selskab af artsfæller for at trives, og det er ekstra hårdt at forlade sin mor for at skulle være alene. Dertil kommer besværet med at få kastreret hannen. Alternativet vil som nævnt være at I i stedet anskaffer to hunner eller to hanner, som jo så kan være sammen fra starten af.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj