Spørgsmål:
Hej Dansk Marsvineklub.
Jeg har 3 han marsvin som er lige under et år. Desværre har vi allerede måtte besøge dyrelægen, da to af dem begyndte at pive, når de urinerede. Prøverne slog ikke klart ud, men de sagde, at der var noget, som de nu har fået en smertestillende kur mod.
Jeg synes det er meget tidligt, at de allerede skal have medicin og håber jeg måske kan få et par gode råd til hvordan man bedst undgår, at marsvin reder sig en urinvejsinfektion.
Vi prøver så vidt muligt at holde buret tørt og jeg har derudover læst, at for meget calcium i maden ikke er godt.
Men er der andre ting jeg kunne gøre ?
Ser frem til at høre fra jer.
Mange hilser
Camilla,
Milo, Timo og Bruno.
Svar:
Hej Camilla
Det er rigtigt at man skal passe på med at få for meget calcium i foderet. Marsvin udskiller overskydende calcium i urinen (hvor de fleste andre dyr gør det via afføringen), hvilket gør urinen meget basisk og kan give anledning til dannelse af for mange krystaller og sten i urinen, især hvis de også får for meget oxalsyre i kosten, da oxalsyren kan danne calciumoxalat-krystaller og -sten. De skal også udskille overskydende C-vitamin i urinen, og de to faktorer gør at vi er nogle der spekulerer i om nogle af de meget berigede tørfoder til marsvin kan være årsagen til at de nogle gange får gener fra urinvejene. Visse typer tørfoder indeholder meget store mængder C-vitamin (op til 4000 mg/kg) og er ofte lavet på lucerne, som indeholder meget calcium. For marsvin der piver ved urinering på et sådan foder, har det hjulpet at skifte til et foder som Burgess Excel, som fås hos dyrlægen. Dette foder indeholder en mere moderat mængde C-vitamin (omkring 800-1000 mg/kg, hvilket svarer bedre til behovet) og er lavet på græs som første ingrediens. Så, hvis du ikke allerede har skiftet tørfoder, er det værd at prøve.
Dernæst er der selvfølgelig grøntfoderet at se på: her kan du finde lister på nettet, særligt lavet til kaniner, hvor grøntsagers indhold af calcium og oxalsyre listes. Det gælder om at undgå dem der er meget høje i disse to ting, og ellers fodre varieret af det øvrige, da de jo trods alt skal have noget calcium tilført.
Hvis der er tale om bakteriel infektion, så skal den selvfølgelig behandles først. Dyrlægens førstevalgt er formentlig Baytril, for det ved alle er sikkert at bruge hos marsvin. Men når vi snakker urinvejsinfektioner, så er sulfa trim. mere velegnet, og det ville jeg anbefale, hvis en behandling med Baytril ikke har effekt. Det kan fås som injektionsvæske til stordyr under navnet Borgal og kan gives til marsvin i munden i en dosis der hedder 0,1 ml/kg 2 gange dagligt. Det smager sikkert ikke fantastisk, da det ikke er udviklet til at kunne gives i munden, men det fungerer. Dette kan du tage med til din dyrlæge, hvis det er at der er tale om en bakteriel infektion og I ikke får has på det i første omgang.
En anden ting jeg vil nævne for dig, er at marsvin nogle gange får det vi kalder en idiopatisk cystitis, dvs. en blærebetændelse vi ikke kan finde en forklaring på. Her har det vist sig gavnligt at give kosttilskuddet Cystophan, som fås hos dyrlægen. Det er egentlig til katte med samme sygdom, og virker sådan at der både er noget beroligende i (da stresshormon kan irritere blærevæggen og er en medvirkende årsag hos katte til idiopatisk cystitis) og nogle stoffer som understøtter blæren og gør den stærkere. Jeg plejer at give ca. ¼-1/8 kapsel på en skive agurk om dagen.
Endelig er det selvfølgelig også vigtigt at have for øje at marsvin kan få blærebetændelse hvis de går og er våde og kolde bagi, så god hygiejne og tørt underlag og evt. klip af lang pels, er også nødvendigt for at forebygge urinvejsproblemer.
Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj