Spørgsmål:
Hej brevkasse
Vi har 2 hun marsvin, de kan godt skændes, men har fundet en rytme sammen.
Der er en måneds tid i aldersforskel.
Mit spørgsmål er: alle skriver om, at have marsvin på sofaen, gulvet mm, men vores to tisser på underlag/os, selvom de godt kan lide at være oppe/ude.
Det skal siges de får mange grøntsager og har adgang til hø, tørfoder uden korn, og snackstænger uden korn eller sødt. Og vand selvfølgeligt. I starten tissede de to bestemte steder, men nu tisser de raden rundt i buret. Jeg prøvede et toilet til dem uden held.
Jeg har vores hvide roset marsvin mistænkt for at se dårligt, hun reagerer på lys/skygge,
Men orienterer sig ved lyde fra det andet marsvin og dufte. Hun er den mest utætte.
Hun var ikke håndtam da vi købte hende 9 uger gammel. Og har vist gået alene en tid.
Den anden der er 4-5 uger yngre, er den der styrer dagligdagen i buret. Dog uden nævneværdig ballade.
Venlig hilsen
Pernille Lager
Svar:
Hej Pernille
Marsvin er ikke sådan at få renlige, ligesom man kan med hunde, katte og kaniner. At de tisser når de er ude er helt normalt og egentlig nok mere et udtryk for at de har det rart hos jer. Prøv at lægge mærke til de små signaler når de skal tisse: ofte blive de urolige og begynder at bide i håndklæde eller bluse, og lige inden de tisser bakker de og løfter enden lidt. Hvis du når at lægge mærke til det inden de tisser, så kan du nå at sætte dem ind, så I ikke har uheld udenfor buret. Og ellers er det en god idé at lægge et stykke voksdug under det håndklæde du sidder med dem på, så dine bukser ikke bliver våde.
I buret vil de som regel også tisse der hvor de nu har det godt, som regel inde i husene. Så der kan du vænne dig til at rense de våde pletter i buret lidt oftere, så det ikke lugter for meget og de ikke skal ligge oveni de våde spåner.
Hvis dit hvide marsvin har røde øjne, kan hun godt være lidt mere lysfølsom. Mon det er det du oplever? Og ellers så ses det jo nogen gange at marsvin er blinde eller ikke ser så godt, men ofte klarer de hverdagen fint alligevel, især hvis du som ejer hjælper ved ikke at flytte for meget rundt og snakke når du kommer for at tage hende op, så hun ved du er der. Hvis hun går og kniber øjnene sammen og har pus fra øjnene eller en mat grålig overflade på øjet, bør hun undersøges af dyrlægen.
Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj