Spørgsmål:

Hej Brevkasse.

Jeg er løbet ind i et problem med en unge jeg har solgt. Eller måske 2 problemer.

Det ene er at hun nu flere gange i sit liv har udviklet skæve tænder.
Hortensia er født i april, og har nu flere gange i sit liv haft et skævt V i sine tænder.

Første gang jeg opdagede det troede jeg bare at hun havde bidt i noget hårdt og havde knækket noget af sine tænder. Tænderne blev filet til og efter aftale med den veninde hun skulle bo hos kom Hortensia alligevel til sit nye hjem midt i maj 2016.
I løbet af den næste uge voksede tænderne ud og blev normale og lige igen. Og i en periode var der ingen problemer.

Men så omkring 4 juli får jeg tilsendt billeder af Hortensia hvor hun har svamp i mundvigen og i revnen ved næsen, og ejer siger at tænderne nu er skæve og danner det samme V.
Næsesvampen behandles med Imaverol og alle marsvin i husstanden bades 4 gange efter forskrifterne. Nu er der så blevet duppet med Imaverol siden, og tænderne blev pænere igen.
Men så snart ejer holdt op med at duppe med Imaverol gik der kun få dage før svampen tilsyneladende blussede op igen, og desværre kom V´et i fortænderne også straks igen.

Jeg har læst svaret om læbesvamp her i brevkassen, og vil bestille en tid til Hortensia hos min egen dyrlæge, så svampen regner jeg med at vi får styr på. Men problemet med tænderne kan jeg simpelthen ikke selv greje, og da jeg bor i provinsen har vi ikke lige en dyrlæge i nærheden med speciale i marsvin, så jeg har brug for lidt ekspertise. Jeg vil selvfølgelig snakke med min dyrlæge om det, men jeg forventer måske ikke at hun ligee kan hjælpe mig i forhold til tandproblemerne.

En anden mystisk ting er at Hortensias bror som er flyttet til et andet hjem, slog ud med svamp i revnen ved næsen, næsten på samme dag som Hortensia. Det siger mig at de vel på en eller anden måde har haft smitten med fra mit opdræt, selv om de først slår ud 1½ mdr. efter at de er flyttet. Jeg har ingen synlige  tegn på svamp hos nogle af mine dyr.

Hilsen Henriette

 

Svar:

Kære Henriette

Jeg tænker at de to ting muligvis kan hænge sammen – og det kan selvfølgelig også være at det er hvert sit problem.

Lad os starte med læbesvampen: Alle marsvin har en candida svamp i munden, som kan få fæste på læber og i hareskåret, ja egentlig i hele området omkring munden, hvis huden bliver generet (f.eks. af sure æbler eller citrusfrugter eller ved at være meget våd) eller immunforsvaret måske er lidt lavt. Særligt unge marsvin er tilbøjelige til at få det, hvilket passer godt med at dine to unger har fået det, og det kan smitte ved kontakt, dvs. hvis de f.eks. har delt en vandflaske. Jeg ville aldrig behandle med Imaverol når det er læbesvamp, da det er et lokalt problem, der bedst behandles lokalt med en svampedræbende creme (f.eks. canesten, som jo er til slimhinder). Det er ikke nødvendigt med bade af hele kroppen eller behandling af raske dyr. Man skal bare undgå at de kan have direkte eller indirekte kontakt med smitten (så ikke noget med at bytte rundt på vandflasker eller lade dem gnave tremmer ind til naboen). Rens med klorhexidin, pil evt. løse skorper af, og smør med cremen/salven. Dette gøres min. 2 gange dagligt (gerne 3 hvis man kan) og i min. 2 uger. Smør indtil alle symptomer er væk og så en uge ekstra for at hindre tilbagefald. Det kan godt tage en rum tid at komme af med. Det er ikke unormalt at man smører i en måneds tid eller længere!

Svampen kan samtidig også give anledning til en bakteriel infektion (hvorfor det er smart at rense med klorhexidin). I nogle tilfælde kan det give problemer inde i munden og ned i svælget og kan så gå hen og blive ret alvorligt.

Mht. tænderne, så kan de skævslides af flere årsager: du har selv været inde på om de kan være knækket og det er i udvoksningsfasen de er blevet skævslidte. Det kan også skyldes at kindtænderne vokser forkert, og f.eks. bliver for lange og begynder at danne en bro over tungen. Det kan gøre det svært at lukke munden ordentligt, og hele biddet kan forrykke sig, hvilket går ud over fortænderne. Og endelig kan fortænderne enten have haft en dårlig stilling fra starten, eller fået det af en eller anden årsag. Vi har allerede været omkring kindtænderne som en mulighed, men også et slag kan have rykket på dem, eller hvis der har siddet noget fast i tandkødslommen (f.eks. et solsikkefrø). Jeg kan ikke lade være at tænke på om læbesvampen kan have forårsaget problemer i tandkødet og derved har ændret på tandstillingen. Det må nok kræve en nærmere inspektion af tandkøddet.

Jeg vil anbefale dig at tage til dyrlægen, gerne en marsvinekyndig en og/eller en tanddyrlæge. Jeg kan se du allerede har planer om at opsøge dyrlæge, og kan du ikke finde en af ovenstående, så er det i hvert fald vigtigt at dyrlægen får kigget ind i munden på marsvinet og set hvordan kindtænderne ser ud. Hvis du undlader at give noget at spise et par timer inden, så munden ikke er fuld af mad, og dyrlægen samtidig sørger for at fjerne madrester med en vatpind, så kan man ofte se en hel del vha. et otoskop (sådan et man kigger ører med) i vågen tilstand. Men skal man have ordentligt og fuldt syn på de tænder, så kræver det nok en let bedøvelse. Marsvins kindtænder er fra naturens side skråtstillet ind mod tungen, så det er altså helt normalt hvis dyrlægen ser det. Til gengæld skal de jo ikke have hver sin længde når man sammenligner siderne, eller have spidser ind mod tungen, så det er de ting man kan se efter.

Er det kindtænderne, så kan man slibe dem ned og rette dem til i bedøvelse. Har de først én gang været skæve, kan det komme igen. Enten er de ”født” skæve, eller også er de blevet det f.eks. ved at marsvinet ikke har spist en periode, og derved ikke har fået dem slidt, eller har haft noget siddende i munden, der har generet, og derved ikke har tygget rigtigt. Vær også opmærksom på sådan noget som tandbylder, som bla. kan komme som følge af tandspidser og kan gøre biddet endnu værre.

Er kindtænderne fine, og man ikke kan finde anden årsag, kan man overveje simpelthen at fjerne fortænderne. Nogle fortænder er rigtig dumme og jeg oplever ikke så sjældent at de kan sno sig, især i undermunden. Jeg ser det dog oftere på ældre marsvin, fremfor unge. Det lyder drastisk at fjerne fortænderne, men marsvin kan sagtens spise med kindtænderne, hvis bare man sørger for at give dem noget foder de kan få ind med læberne og tygge. Hø, tørfoder i lille pilleform og grønt skåret i mindre bidder eller revet kan fungere. Det er løsningen for en hel del kaniner, så det burde også kunne fungere for marsvin. Når man fjerner fortænderne, så er det vigtigt at få arvematerialet med, som sidder ved roden. Kommer det ikke med, er der risiko for at tænderne vokser frem igen. Derfor er det en god idé at få én, med erfaring i at fjerne tænder hos kaniner og gnavere, til at gøre det. Det er klart at sådan en omgang kræver en god smertedækning bagefter og en ejer der er indstillet på at hjælpe hvis marsvinet ikke spiser lige med det samme.

Held og lykke med det! Jeg hører gerne fra dig hvis du finder en årsag til tandproblemet 🙂

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj