Spørgsmål
Kære brevkasse

Jeg var desværre så uheldig at miste mit kære ældre hunmarsvin i lørdags. Hun var frisk om eftermiddagen, hvor hun glad spiste mad og hyggede rundt i buret. Pludselig begyndte hun at sige mærkelige lyde og en time efter var hun død. Trist!!
Tilbage har jeg et ældre hanmarsvin på knap 5 år, tror jeg (fik ham fra dyreværnet for 2 år siden. han kom fra et dødsbo og er kastreret). De 2 marsin har boet i samme bur uden problemer.
nåårhh, jeg kunne aldrig finde på at have et marsvin gående alene rundt, så jeg har været nede hos dyreværnet igår og adopteret et 5,5 årigt gammelt hunmarsvin. Ja, ved godt hun er en ældre dame, men mit hanmarsvin er jo også en ældre herre. Hun er utrolig tam. Føler sig tryg, spiser fra hånden og er utrolig snakkende. Har sat et ekstra bur op og de to marsvin står ved siden af hinanden til de har vænnet sig lidt til hinanden. Jeg har haft dem ude på gulvet idag, så de kunne hilse ordentligt på hinanden. de skal jo helst kunne bo sammen en dag, MEN de reagerer ufattelig stærkt på hinanden. De klaprer voldsomt tænder (ved det er normalt), men kommer de for tæt på hinanden, så ryger de lige i flæsket på hinanden og jeg har måtte skille dem ad. Ved det handler om dominans, for har jo haft flere marsvin sammen i mange år, men jeg har aldrig oplevet 2 marsvin som reagerer så stærkt på hinanden.
Mit spørgsmål er derfor skal jeg skille dem ad før de ryger i kamp på gulvet eller skal de selv finde deres personlige rangorden?? vil jo ikke have at nogen kommer tilskade!

Venlig hilsen Britt

Svar
Kære Britt

Åh, det er ikke en nem situation du er kommet i. Nogle marsvinepersonligheder (hvis man må bruge det ord) svinger bare ikke særligt godt sammen. Nogle gange kan det lykkes at få dem til at enes ved at prøve gentagne gange at føre dem sammen (jeg selv tænker der måske kan være noget hormonelt i det, at hunnen måske ikke accepterer en fremmed han på alle tidspunkter i sin cyklus). Her er det godt at huske på de små tricks med at de skal lugte ens (håndcreme med duft gnedet på hænderne og derefter på marsvinene eller et pust af en eau de toilette på rumpen), at de skal have plads til at komme væk fra hinanden, dvs. stil ting op i løbegården/på gulvet som de kan gå omkring og igennem, men ikke gå ind i og forsvare (dvs. huse er en dum idé, men rør kan godt bruges), og gerne en god bunke grønt til at adsprede dem.

Hvis de går og klaprer tænder og virker meget aggressive, så ville jeg holde rigtig godt øje og skille dem ad hvis de begynder at lave udfald mod hinanden. Husk at klappe i hænderne eller skræmme marsvinene fra hinanden på anden vis, inden du skiller to marsvin i kamp, for ellers kan det nemt gå ud over dine fingre. Evt. kan man lægge et håndklæde ned over dem inden man tager dem op.

I den mellemliggende periode, inden du prøver at sætte dem sammen igen, er der to måder at gribe det an på: enten at blive ved med at lade dem stå op og ned ad hinanden, så de kan vænne sig mere til hinanden. Eller også det modsatte, dvs. isolere hunnen fra hannen, lade være med at kæle med hende, men kun lige fodre hende og gøre det der skal til for at passe hende i et par dage eller tre, og så prøv igen. Det er et trick der kan få nogle aggressive marsvin til at dæmpe sig, og et jeg har brugt et par gange på hunner der har været svære at integrere i en flok fordi de ikke ville underkaste sig og i stedet var aggressive. Det virker lidt som om de accepterer de andre marsvin fordi det er bedre end at være helt alene.

Held og lykke med det!

Venlig hilsen Christina Vildershøj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *