Spørgsmål:
Kære Marsvineklub.

Jeg håber, I måske kan give mig et godt råd. Jeg har 3 marsvin, alle piger. Der er 2 lidt ældre damer og så har jeg i slutningen af september fået en lille ny. Efter ca. 3 uger får hun læbesvamp, og det er gennem min dyrlæge undersøgt, at det er svampen Albicans, og at de faktisk skulle være selvhelbredende.

Det er min så desværre ikke. Vi havde god effekt af Otomax, som jeg dryppede med i 14 dage, hvorefter jeg stoppede. Nu er der så gået små 3 uger, og nu starter det op igen. Jeg kan forstå på min dyrlæge, at mine ældre damer nok er raske smittebærere, og at den lille rammes, fordi hendes immunforsvar ikke er stærkt nok.

Min dyrlæge foreslog, at jeg prøvede at google, om der fandtes noget naturmedicin, som jeg kunne booste hendes immunforsvar med. Jeg synes dog ikke, at jeg har haft held med dette.

Det er derfor mig håb, at I måske kan give mig et godt råd i forhold til at styrke hendes immunforsvar.

På forhånd 1000 tak for hjælpen også fra min lille Mimi.

Venlig hilsen

Anethe Larsen,

Svar:
Kære Anethe
Det er rigtigt at læbesvamp normalt skyldes en candida svamp, som findes naturligt i munden hos marsvin. Den får fæste når immunforsvaret er lavt og/eller hudbarrieren er kompromitteret, f.eks. når de spiser syreholdig frugt eller leger med vandflaske og går rundt og er våde omkring munden. Særligt unger og ungdyr er udsatte for at få læbesvamp, og det smitter ved kontakt.
Otomax behandler på 3 forskellige trin: svampe, bakterier og så dæmper det irritationen. Selve medicinen som din dyrlæge har valgt, er derfor egentlig et udmærket og ret kraftfuldt valg, sammenlignet med hvad man ellers ville kunne bruge. Ofte er det dog et spørgsmål om at blive ved længe nok. Jeg plejer at anbefale at man renser med klorhexidin (for at fjerne bakterier) og tørrer grundigt, og herefter smører med en svampedræbende salve, f.eks. canesten eller brentan. Brentacort (receptpligtig) er en anden mulighed, for så har du også steroiderne med, som også var i Otomax til at dæmpe irritationen. Dette skal gøres min. 2 gange dagligt og helst 3, indtil alle symptomer er væk og så en uge mere. Hvis man stopper for tidligt sker der tilbagefald. Det kan nogle gange tage meget lang tid at komme af med, og man bør behandle min. 3 uger i alt. Jeg har selv været ude for at det tog flere måneder før vi var af med det. Da du nu har Otomax og har haft effekt af det, så kan du også fortsætte med det, men så bare behandle oftere og længere tid, som nævnt ovenfor. Du skal selvfølgelig lige have dyrlægen med ind over beslutningen om at fortsætte behandlingen, da der er tale om receptpligtig medicin. Derudover kan du tænke i baner hvor du mindsker risikoen for at dit marsvin kan blive irriteret om munden, altså skærer ned på syreholdigt frugt og grønt, hvis du har givet det.
Og i forhold til immunforsvaret, så er C-vitamin jo oplagt: raske marsvin har normalt brug for 10 mg/kg/dag, mens syge marsvin skal have tre gange så meget. Man kan også give nogle af de her echinacea dråber eller aloe vera, men jeg tør ikke sige hvor meget det kan hjælpe. Så er det sådan noget som omega 3 fedtsyrer, som jo altid er godt for at styrke hudbarrieren. Der kan din dyrlæge måske hjælpe med et vegetabilsk præparat (EFA-olie), eller måske nogle pipetter der dryppes på huden og optages. Generelt øger man også marsvinenes immunforsvar ved at optimere fodringen (masser af godt hø, masser af bladgrønt, noget mindre af tørfoder, som skal være i god kvalitet, f.eks. Burgess Excel) og sørge for et rent bur og rolige omgivelser.
Held og lykke med behandlingen!

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj