Spørgsmål:
Kære bestyrelse

Min datter på snart 6 år har i over et år ønsket sig marsvin som kæledyr.

Men før vi anskaffer flere dyr ( vi har hund og kat og til for nylig høns) vil jeg gerne have styr på pasning de gange om året vi ikke er hjemme. Hund og kat kommer i pension, og jeg tænker om I har erfaring med pasningsudveksling? Jeg tænker noget i stil med, at man er to-3 stykker der går sammen og laver aftale om at passe hinandens dyr i f.eks. 3 uger i alt om året. Jeg vil gerne være sikker på det er nogen der tager deres ansvar alvorligt og gerne bor i eller omkring Kalundborg. Mon I kan hjælpe?

Kan I anbefale at få marsvin fra dyrenes beskyttelse?

Hvilken race skal jeg se efter, når jeg vil have et minimum af pelspleje?

Hvor tæt på os skal de bo, er det på børneværelset, i kælderen eller ude i sommerhalvåret?

På forhånd tak for hjælpen

Med ønsket om en dejlig dag fra

Susan Holm Walentin

Svar:
Kære Susan
Jeg tror der er en del der benytter sig af at passe hinandens marsvin, men ofte er det folk der kender hinanden godt. Jeg synes dog det er en god idé at prøve at spørge på vores offentlige marsvinegruppe på FB, https://www.facebook.com/groups/Danskmarsvineklub/ , for at høre om der mon er nogen der lige som du mangler pasning i sommerferien. Ellers ved jeg at der er nogle stykker der tager marsvin i pleje i ferier mod betaling. Dem kan du også spørge efter.
Når det kommer til at finde et par marsvin, så vil jeg anbefale dig enten at opsøge en opdrætter, fremfor dyrehandel, da opdrætterne ofte går mere op i at dyrene er sunde og raske og du er mere sikker på ikke at få forkert køn. Eller også, som du selv nævner, et dyreinternat. Her er det ofte voksne marsvin, og ofte har internatet allerede dannet par af to marsvin (to hunner, to hanner eller en kastrat og en hun). Voksne marsvin er nemmere at håndtere for mindre børn, end små vimse unger, så det kan du også tage med i dine overvejelser.
Hvis du ikke er til pelspleje, så gå efter de korthårede glathårede marsvin. De langhårede kræver naturligvis jævnlig pleje, og ruhårede og satiner har oftere skæl. Hvirvelkrydsninger har nogen gange semilang pels som kan kræve pleje, men de korthårede af dem er også en mulighed. De har ofte et lidt mere livligt temperament end dem uden hvirvler.
Marsvin er følsomme for træk, kulde og varme, så det skal man tage hensyn til når man finder et sted til dem. De kan ikke stå ude om vinteren, for der er det alt for koldt og vådt (marsvin har ikke underuld som kaniner, og har nøgne fødder). Om sommeren kan de godt, men tænk over at buret ikke står i træk eller direkte sollys, og at der skal være godt med hø så de kan holde varmen om natten på de køligere dage. Det ideelle vil nok være at have dem indenfor, enten på børneværelset eller et andet sted, hvor man kan se dem dagligt og hurtigt opdage om noget er galt, og hvor man kan opleve dem interagere med familien (hyler højt når madmor kommer hjem eller køleskabet åbnes). De er vågne om dagen og sover om natten, men kan nu altså også vågne om natten og tage sig noget vand, og det kan godt larme lidt, så det skal man også tage med i betragtning. Mht. lugt fra buret, så synes jeg det er bedst hvis man renser det to gange om ugen, hvis det er et standard 100×50 cm til to marsvin. Hvis de skal stå i kælderen, så tænk på at de skal kunne få sollys for at trives, akkurat ligesom vi mennesker.
Jeg kan anbefale dig at læse info-materialet på vores hjemmeside, bla. ”Pasningsvejledning”, ”Når marsvin skal sættes sammen” og ”Før du anskaffer dig marsvin”.
Du er også velkommen forbi en af vores marsvineudstillinger. Der er altid mange mennesker man kan spørge om råd og se de mange marsvineracer. Du kan se næste udstilling i kalenderen på hjemmesiden.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj