Spørgsmål
Hvordan kan jeg se om mit marsvin er gravid??

Hvordan opføre den sig?? o.s.v.

Hilsen Camilla

Svar
Hej Camilla

Fysisk lægger marsvinet sig jo ud og bliver rund om maven. De første 4 uger vil hun nok tage omkring 100 g på. Herefter går det stærkt. Når hun er 7-8 uger henne vil du kunne mærke små bevægelser fra maven, dvs. når ungerne sparker. Er du heldig vil du også kunne høre dem skære tænder derinde 

Hunnen bliver selvfølgelig lidt mere besværet jo længere hen i drægtigheden hun kommer. Nogle hunner kan blive så store at de ikke bevæger sig så meget som før.

Det er vigtigt at give den drægtige hun ro og fred. Hun må ikke stresses, hvilket betyder at man skal undlade at sætte nye marsvin sammen med hende eller transportere hende unødigt. Man kan stadig godt kæle med hende og lade hende komme ud og røre sig i løbegård/på gulvet, men tænk hele tiden på at stoppe med en aktivitet hvis hun virker stresset (f.eks. er det ikke smart at jage hende rundt i buret hvis hun er meget sky – så er det bedre at hun er blevet tam inden man sætter hende i avl).

Hun skal selvfølgelig også have en god kost: godt spisehø, masser af grønt med C-vitamin og et ordentligt marsvinetørfoder. Drægtige marsvin har brug for 2-3 gange så meget C-vitamin som almindelige raske marsvin.

Marsvin går drægtige i 10 uger ca. Når fødslen er nært forestående vil hun blive urolig. Nogle marsvin tømmer tarmene og lægger en hel del pøller. Hendes bækkenknogler vil løsne sig, så hun kan komme til at presse de temmelig store unger ud. Løsningen af bækkenet kan godt ske ret tidligt, op til en uges tid inden, men ofte oplever man det få dage inden. Man kan mærke det ved at lade fingeren glide ned over ryggen mod halebenet: normalt vil der være fast dernede, som om haleben og bækken danner en enhed. Men når hunnens bækken åbner sig føles det som om tre dele er gledet fra hinanden og man kan fornemme en fordybning ind, som bliver større jo mere hun åbner sig.

Marsvin føder siddende og bukker hovedet ned mod maven for at hjælpe ungen ud og bide fosterhinderne i stykker. Nogle førstegangsfødende bliver forvirrede og glemmer at bide fosterhinden i stykker så ungen ikke kan få luft. Så er det ok at hjælpe til og rive den fra hinanden omkring ungens hoved, men lad moderen selv gøre resten af arbejdet med at slikke ungen ren og tør. Det stimulerer hende så hun er klar til den næste unge og knytter bånd mellem hende og ungen. Hun vil føde en moderkage for hver unge og det er vigtigt at hun får lov at spise dem hvis hun vil. De indeholder et stof der får livmoderen til at trække sig sammen, hvilket er nødvendigt både for at føde de næste unger, men også for at stoppe blødningen fra livmoderen.

Venlig hilsen Christina Vildershøj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *