Spørgsmål:

Hej..
Vi købte 5 januar 2 marsvin begge hunner, det tyder på det ene marsvin  har været drægtig da vi købte det. Marsvinene går i samme bur og vi kan regne os frem til at det må være lige op over at det ene skal føde. Hvad gør vi lige hvad skal vi være opmærksomme på?. Skal de skilles ad?
Hvor gamle skal ungerne være før de må gives væk?

Vh Christina

Svar:

Hej Christina

Er I helt sikre på at den anden er en hun? Det burde være muligt at se forskel på kønnene, når de er så gamle – hannerne har tydelige testikler.

Hvis det er to hunner og de enes godt, så kan du godt lade dem blive sammen under fødslen. Enten vil den anden hun holde sig på afstand, eller også vil hun hjælpe til. Det første er nok mest sandsynligt. Fordelen ved at lade dem blive sammen, er at så er der ikke problemer med sammenføring bagefter. Du skal dog være sikker på at hun ikke også er drægtig, da fødslen ellers vil kunne gå for tidligt i gang for hende, når hun hjælper sin veninde. De går drægtige i 10 uger (68-72 dage) og du kan mærke spark fra maven når de er ca. 7-8 uger henne.

Den vordende mor har brug for ro og fred, ingen stress, god varieret kost, og ekstra meget C-vitamin.

Når hun skal føde vil du se hende lave nogle ryk med kroppen, når hun har veer. Hun vil føde den første unge indenfor ca. 15 minutter, og mere end en halv time er unormalt og kan være tegn på fødselskomplikationer (i så fald kontaktes dyrlægen). Ungen kommer normalt ud med hovedet først, hvorefter hun åbner fosterhinden så den kan trække vejret. Hvis den kommer med enden først eller hun bliver forvirret og glemmer at åbne, må du gerne gribe ind og pille fosterhinden af hovedet og lægge ungen tilbage når den trækker vejret (hvis ikke den trækker vejret skal du forsøge at fjerne slim fra næse og mund, gnubbe den forsigtigt og puste ned på næse og mund), og lade moren gøre den ren. Hvis hun har mange unger, kan de komme hurtigt efter hinanden, og så kan hun især have brug for hjælp til at pakke ud og måske tørre dem lidt, men ofte stavrer ungerne ind under hende, mens hun føder videre. De fleste marsvinehunner tager sig ikke af at man håndterer de nyfødte unger, men tager sig så i stedet af de andre eller fortsætter med at føde, men du må selvfølgelig lige vurdere om det stresser hende.

For hver unge skal hun føde en moderkage (som er ligesom menneskers, nemlig sådan en rund, lidt flad, fast og glat rød klump). Dem må hun meget gerne spise, da de indeholder oxytocin, som hjælper med at trække livmoderen sammen igen. Så vent med at fjerne dem, til der er gået en 3-4 timer og hun har haft mulighed for at spise dem. Og tæl gerne at der nu også kommer en for hver, da en tilbageholdt moderkage kan give problemer.

Ungerne fødes meget udviklede, har åbne øjne og pels, og har skiftet tænder allerede i maven, så de er klar til at møde verden. De dier hos hende på skift (hun har kun 2 dievorter) og begynder at spise fast føde fra dag 1, så sørg gerne for at de kan nå hø, tørfoder, grøntfoder og vand. Marsvin føder som regel 2-4 unger, og de vejer normalt ml. 70 og 120 g. En meget ung hun kan muligvis få mindre unger, og hun kan være længere om at nå sin voksen størrelse, når hun skal bruge energi på at have unger i maven og bagefter tage sig af dem.

Moderen fravænner ungerne når de er 3-4 uger gamle, men de skal blive hos hende til de er min. 4 uger og vejer min. 300 g. (begge dele opfyldt). Først da bør de fjernes fra hende, hvis de skal til nye hjem.

De kan kønsbestemmes fra nyfødte, hvis man ved hvad man skal se efter – men som du nok har gættet kræver det lige at man lærer det, ellers havde du nok ikke fået en drægtig hun hjem. Prøv evt. at sende fotos af kønsdelene når de er 3 uger gamle, hvis du er i tvivl. Hannerne kan man få en lille penis frem på, når man presser lidt ovenover kønsdelene.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj