Spørgsmål:

Hej I skriver at behandlingen imod læbesvamp er “atamom”.

Hvad er dette for et produkt, hvor købes det, og hvordan er behandlings protokollen?

 

Bedste hilsener
Henriette Outzen

 

Svar:

Hej Henriette

Atamon er noget man bruger til at konservere med, f.eks. når man laver marmelade og syltetøj. Dvs. du kan købe det i kolonialafdelingen i et supermarked. Det hæmmer vækst af svampe og bakterier og virker bedst i sure omgivelser. Man brugte det tidligere mod læbesvamp, men i dag vil jeg nok anbefale dig at bruge en decideret svampedræbende creme, f.eks. Brentan 2% eller Canesten, eller gå til dyrlægen og få en creme som både er bakterie- og svampedræbende og indeholder binyrebarkhormon, da man nogle gange godt kan opleve at når først huden er ødelagt af svampen, så kan der komme bakterielle infektioner til.

Behandlingen er uanset at man 2 gange dagligt fjerner løse skorper, renser med klorhexidinopløsning (0,05%) og derefter smører med cremen. Dette gøres indtil symptomerne ophører og min. 1 uge derudover. I alt min. 2 uger. Nogle tilfælde kan være ret genstridige og du kan risikere at skulle behandle flere måneder.

Det smitter ved kontakt, både direkte og indirekte, så pas på med at bytte rundt på vandflasker mellem burene og hold øje med om burkammerater også får det. Det er særligt de yngre der er modtagelige for svampen, men alle marsvin har risiko for at få det, især hvis huden omkring deres mund bliver ødelagt f.eks. ved at man fodrer med syreholdig frugt (sure æbler, appelsiner osv.).

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj