En sterilisation af et hundyr betyder, at man ved en operation fjerner æggestokkene (evt. hele livmoderen). Ved at fjerne æggestokkene opnår man, at hunnen bliver steril, dvs. at hun ikke længere kan få unger.
Hvornår skal man lade en hun sterilisere?
En sterilisation på marsvin er et forholdsvist stort indgreb, og indebærer derved en større risiko for marsvinet end kastration af hanmarsvin. Man bør derfor overveje det nøje, inden man lader sin hun sterilisere. Sterilisation af hunmarsvin forebygger udvikling af cyster på æggestokkene senere i livet, noget som mange hunmarsvin rammes af. Selvom mange lever udmærket med nogle små cyster, kan cysterne også blive så store som bordtennisbolde eller endnu større og udgøre en sundhedsrisiko for marsvinet. En anden grund til at vælge sterilisation kan være, hvis hunnen har fået et par kuld unger og man synes, hun skal gå ”på pension” og ikke få flere unger, men samtidig synes, at det er synd at skille han og hun ad. Det er selvfølgelig enklere og billigere at lade hannen kastrere, men vil man stadig bruge ham i avlen, duer den løsning altså ikke. I forbindelse med et kejsersnit vil det ofte være en god idé at sterilisere hunnen, for det er ikke sikkert, at hun vil kunne tåle at blive drægtig igen. En livmoderbetændelse eller store cyster på æggestokkene kan være andre og mere alvorlige årsager til at man vælger en sterilisation.
Inden operationen
Da marsvin ikke kan kaste op, er der ingen grund til at faste hunmarsvinet inden operationen. Tværtimod kan det skade mere end det kan gavne, hvis man faster hende, da marsvin ikke kan undvære mad og vand i særligt lang tid ad gangen.
Selve operationen
Ved en sterilisation lægger dyrlægen det bedøvede marsvin på ryggen, barberer hårene af maven, renser og desinficerer omhyggeligt, og skærer hul i maveskindet og ind i bughulen. Her efter findes æggestokkene mellem alle tarmene og de fjernes en ad gangen. Dyrlægen sørger for at alle blodkar er underbundet, inden æggestokken fjernes. Nogle dyrlæger fjerner samtidig hele livmoderen, mens andre foretrækker kun at fjerne æggestokkene. Der er fordele og ulemper ved begge metoder. Til slut sys bughinde, muskler og hud sammen, og dyret får en antibiotikaindsprøjtning mod bakterieinfektioner, og en smertestillende indsprøjtning.
Efter operationen
Det er vigtigt at sikre sig at hun ikke bliver kold efter operationen, da bedøvelsen gør at de ikke selv kan danne varme nok. Her kan man lægge et par plastic sodavandsflasker med varmt vand fra vandhanen ind i buret, evt. pakket ind i håndklæde, som marsvinet så kan varme sig opad. Dette gælder selvfølgelig også under transporten hjem efter operationen, hvor man bør pakke hende ind i et lille tæppe. Derudover er det vigtigt at sikre at hun kommer i gang med at spise igen. Frist marsvinet med lækkert grønt og godbidder. Hvis ikke hun selv begynder at spise inden for et halvt døgn, skal man tage det alvorligt og søge dyrlægens hjælp. I kritiske tilfælde kan det være nødvendigt at hjælpe hende i gang med tvangsfodring. Efter operationen bør hunnen gå alene indtil såret er nogenlunde helet og stingene fjernet, ca. 10-12 dage, hvorefter hun trygt kan sættes sammen med hannen igen.