Det kan ikke understreges nok at marsvin og kaniner ikke hører sammen.

Desværre ser vi jo ofte marsvin og kaniner gå i samme bure i dyrehandlerne, og derfor tror dyreejere naturligvis at det kan man sagtens. Der er givetvis også nogle få tilfælde hvor man er heldig og dyrene kan enes uden skader på hverken den ene eller den anden part, men optimalt er det ikke. Årsagerne til dette kan du læser herunder:

Styrkeforskellen
Kaniner er større end marsvin, selv de små hermelin kaniner er noget større end et voksent marsvin. Dertil kommer at kaniner har et kraftigt spark, som let kan skade et marsvin. Hvis dyrene ikke kan lide hinanden og slås, så er det uværgerligt marsvinet der bliver taberen. Ikke neutraliserede kaniner vil sandsynligvis forsøge at parre marsvinet en stor del af tiden. Det stresser ikke kun, men forestil dig en stor kanin der lægger sig oven på et lille marsvin. Det kan let gå galt. Der er flere historier om marsvin der ligges ihjel af kaniner. Som det sidste kan nævnes at både kaniner og marsvin har skarpe tænder der kan lave meget ravage.

To forskellige arter der ikke taler samme sprog
Marsvin og kaniner er på ingen måde i familie med hinanden. De taler ikke samme sprog og der kan derfor let opstå konflikter, som marsvinet vil tabe (se ovenfor). Der er også stor forskel på deres sociale adfærd. Marsvin er flokdyr, som har behov for andre artsfæller for at trives. De lever tæt og deles om alt. Kaniner derimod er kolonidyr, hvilket vil sige at de bliver i nærheden af andre kaniner af sikkerhedsmæssige årsager og for at formere sig selvfølgelig. Men de har brug for deres egen private sfære, som godt kan være et temmeligt stort areal. Man kan godt se kaniner ligge og nusse hinanden eller ligge tæt, men det er vigtigt at de kan komme langt væk fra hinanden, hvis de bliver uvenner. Af samme årsag anbefales det ikke at holde kaniner sammen. Se evt. Danmarks Kaninavlerforenings hjemmeside: http://kaniner.dk .

Hver sit ernæringsmæssige behov
Da der er tale om to helt forskellige arter, er der også stor forskel på hvad de har brug for ernæringsmæssigt. Generelt kan man sige at marsvin ofte har brug for en lidt federe kost end kaniner, og at marsvin har brug for at få tilført C-vitamin i foderet, fordi de ikke selv danner det. Især C-vitaminet er et livsvigtigt krav for marsvinet, og gør at marsvinet har brug for foder specielt til marsvin. Dette foder er så desværre ofte for fedt til kaniner. Det bedste tørfoder man kan give sin gnaver, er artsbestemt tørfoder, som f.eks. kaninpiller til kaninen og marsvinepiller til marsvinet. Dette foder er sammensat så dyrene får dækket deres ernæringsmæssige behov.