Skrevet af Mia Jøland
Med marsvin i huset, kasserer man sjældent ret meget fra de forskellige ind- købte grøntsager. Men der er alligevel dele fra grøntsagerne, der oftest ender i bio skraldespanden, som i stedet kunne blive til en ny plante og gratis mad til både dyr og mennesker.
Gendyrk går ud på, at man tager en del af en afgrøde, som normalt ville blive skåret fra og smidt ud, og så genplante den. Men gendyrk kan også være at så frø og kerner fra diverse grønt.
Selv bor jeg i en lejlighed i København, uden have med mulighed for dyrkede grøntsagsbede. Dog har jeg en dejlig al-tan med plads til at så og gendyrke over årets varme måneder. Som et lille hyg- geprojekt, begyndte jeg i sommers, at forsøge mig med at gendyrke nogle af marsvinenes grøntsager og nedspiste krydderurter. Jeg blev overrasket over hvor simpelt og succesfuldt det var at skabe nyt liv af noget jeg tidligere blot ville have kasseret.


Krydderurter som timian, oregano, mynte og persille, kunne skyde flere omgan- ge hen over sommeren, hvis de to pels- dyr altså ikke nåede at gnave dem ned inden de begyndte at skyde igen. Så længe de lige fik lidt kærlig behandling i form af en deling af rødder, lidt ny jord, sol og vand, så blev det ved med at pible frem.
Jeg har desuden forsøgt mig med at gendyrke hjertesalat, spidskål og blad- selleri og med rimelig god succes.
Dog må jeg indrømme, at den nemmeste grøntsag jeg har gendyrket, bestemt er bladselleri. Den vokser hurtigt, sætter gode rødder og bliver ved med at skyde og så er den hårdfør. Selv efter de kolde måneder har sat ind, bliver den ved med at skyde på altanen og inde i vindues- karmen.
Min fremgangsmåde ved opstart, er at sætte den afskårne del i en skål med lidt vand. Det er vigtigt man fjerner blade og stilke, så det kun er stokken der er tilbage, så den ikke rådner, men også at skifte vandet ofte, så den står i rent vand, til den har slået rødder og er klar til at komme i jord. Herfra går det helt af sig selv, med lys og vand.
Det er sjovt og hyggeligt at se det grønne vokse på ny, lyse op i vindueskarmen og se marsvinene få glæde af den sam- me grøntsag om og om igen.
Hvis man er nysgerrig på mere viden, er google naturligvis altid en god inspirati- onskilde, men jeg vil også anbefale Persille Ingerslevs bog – Gendyrk, flere porrer til folket, og hendes facebookside Persilles hjemmedyrk.