Spørgsmål:

Hej marsvineklub

Jeg har holdt marsvin i mange år og tit haft problemet med læbesår. Nogen gange er de forsvundet, andre gange som nu blivende. Jeg har to hanner, hvor den ene er ret medtaget af dette problem.

Jeg ved fra Peter Gurney s marvinebog at det kan være svage membraner og man skal undgå æbler1 Under alle omstændigheder kommer sårene alligevel.Han skriver  noget omkring Ensian violet(blev ikke klogere af at Google det) Kan I give mig et godt råd.

Med venlig hilsen  Renè Vestov

 

Svar:

Hej René

Det du kalder læbesår er sandsynligvis læbesvamp, altså en infestation af en candidasvamp, som de fleste marsvin har i munden, og som under gunstige forhold (som f.eks. svækket imunforsvar, ødelagt hud på læber og omkring mund, som følge af syre i frugt eller meget våd kost/leg med vandflaske) kan få fodfæste på læber og hud omkring munden. Man ser det oftest som fortykket hud og skorper på læber og i hareskår. Det er smitsomt ved direkte og indirekte kontakt, f.eks. når to marsvin deler vandflaske. Særligt unge individer er modtagelige.

En anden mulighed er en bakteriel infektion, og her kan det være nødvendigt at involvere dyrlægen, for at få igangsat en antibiotika behandling.

Det kan være en lang proces at komme af med, men her er en mulig behandlingsplan, som tager udgangspunkt i at årsagen skyldes svamp, snarere end bakterieinfektion:

Løse skorper fjernes. Området duppes med klorhexidin (hvilket også hjælper mod evt. bakterier) og smøres derefter med en svampedræbende creme eller salve, f.eks. Canesten (som jo er til slimhinder) eller Brentan (begge dele er i håndkøb). Lamisil har jeg ikke haft god effekt af. Dette gøres gerne 3 gange dagligt, eller som minimum 2 gange dagligt i min. 2 uger. Behandlingen skal uanset fortsætte til 1 uge efter symptomerne er ophørt, for at forhindre tilbagefald. For nogle tager det nogle uger, for andre kan det tage måneder.

Når du samtidig skriver at du oplever det igen og igen, så ville jeg nok tænke meget på at holde de syge dyr adskilt fra de andre, og undlade at bytte rundt på vandflasker, samt vaske hænder når du har behandlet de syge marsvin. Hvis du oplever forværring på nogen måde, bør du kontakte dyrlægen. I rigtigt slemme tilfælde kan svampen angribe tungen og svælget på marsvinene og bla. give respirationsproblemer, og så bør dyrlægen involveres, da situationen kan blive livstruende.

God bedring med marsvinene!

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj