Spørgsmål:
Hej
Jeg har været inde på jeres udmærkede brevkasse og læst en masse gode informationer men vores problem er lidt anderledes…..
Vi har et hanmarsvin på 3 år som vi har haft fra han var helt lille, købt i en dyrehandel. Han er meget tam og en lille forsigtig en. Vi ville give ham en veninde så vi fik ham kastreret og købte en hun på næsten samme alder som skulle være sød og nem…..Men…..når vi forsøger at sætte dem sammen går det fint de første minutter. Derefter bliver der klapret tænder og hun ender med at bide ham og han flygter op i skødet på os og piver og snakker og gemmer sig i vores arme. Hvad gør vi? Vi har burene stående ved siden af hinanden. Vi tager dem op på neutral grund med lidt hø på gulvet omkrandset af puder så de ikke kan stikke af. Haft dem tæt op af hinanden, hvor vi kæler for dem begge på en gang og det går også meget godt, men når vi sætter dem ned for dem selv går der ikke lang tid så angriber hun igen og han stikker af.
Hvad skal vi gøre? Hvorlænge skal vi prøve at få dem i samme bur? Og hvad kan du foreslå?
mvh Betina
Svar:
Hej Betina
Jeg tænker at nu har I prøvet med den bløde metode, ved at have dem ved siden af hinanden så de kunne vænne sig til hinanden uden at nå. Desværre lader det til at jeres hun er noget mere dominerende end jeres han, så vi skal prøve at få vendt situationen om. Jeg synes ikke I skal give op endnu. Jeg vil foreslå jer at sætte hunnens bur i et andet lokale, måske dække to eller flere af siderne til så hun bliver afskærmet fra livet omkring buret (der skal selvfølgelig kunne komme luft ind) og så lade hende sidde sådan ”i isolation” i et par dage, hvor I ikke kæler med hende eller snakker med hende. Et lille kedeligt bur er også mere velegnet her end et stort og spændende bur. Hun skal selvfølgelig have mad og vand, men tænk over at holde hende fra social kontakt.
I samme periode nusser I rigtig meget med jeres han og forkæler ham, for at øge hans selvtillid. Når der på denne måde er gået et par dage (eller tre), så prøv igen at sætte dem sammen på neutral grund, med masser af guf til adspredelse. Bliver der ballade igen, så sætter I hunnen tilbage i sit bur og trøster hannen, og prøver igen efter nogle dage. Jeg synes I skal give det et par forsøg. Kan I ramme det tidspunkt hvor hun alligevel er i brunst (hinden der normalt dækker over skedeindgangen forsvinder og der bliver et violet glinsende lille hul), er det værd at prøve at sætte hende sammen med ham lige den dag, for at se om det at hun er i brunst gør hende mere villig til at acceptere ham.
Når det forhåbentlig til sidst lykkes at få dem til at enes i flere timer i træk på gulvet, så sæt dem i hans bur med hans lugt, for at hjælpe ham med at dominere, og sørg endelig for at de kan gå i hvert deres hus, hvis de har behov for det.
Der er dog nogle få hunner som simpelthen ikke kan med andre marsvin – eller som kun kan med meget få. Så hvis ikke ovenstående virker, kan det være hun er en af dem, som det kan være svært at finde en makker til – og at jeres han vil have bedre af at få en hununge som makker.
Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj