Spørgsmål
Hejsa. Mit spørgsmål er vedrørende kalktilskud til satinmarsvin.
Hvor ofte har de brug for kalk og hvor meget skal de have pr. gang samt skal mulige satinbærer også have kalk?
Vil lige tilføje,at de er hanner for det tilfælde der er forskel alt efter køn.
Super side og gode råd :-).
Hilsen Annelie

Svar
Hej Annelie

Jeg vil ikke råde dig til at give kalktilskud, heller ikke til satinmarsvin. Det er sandt at de er disponerede for at få kalkmangel (hypocalcæmi) som giver sig udtryk i kramper. Men man kan også komme galt af sted hvis man begynder at give tilskud af kalk/calcium, og det er ikke sikkert det vil forebygge noget alligevel. Hvis man giver tilskud af kalk risikerer man at forrykke calcium-phosphor balancen. Normalvis skal marsvin have mere calcium i deres diæt end phosphor, men det betyder ikke at man bare kan hælde calcium på ukritisk. Hvis der gives for meget calcium i forhold til phosphor kan det også give problemer i marsvinets krop i form af knogleproblemer. Et calcium overskud kan også gøre at kroppen opfatter det som om der mangler zink, hvilket bla. kan give hud- eller pelsproblemer. Derudover kan man risikere at sløve den mekanisme som mobiliserer calcium fra knoglerne (som er kroppens calciumlager), sådan at den ikke virker optimalt den dag uheldet er ude og marsvinet får kalkmangel.

Et andet problem kan være hvis du giver meget calcium, men ikke vitamin D, også hvis du står i en kritisk situation og er nødt til at give tilskud fordi marsvinet rent faktisk er endt med at få kalkmangel. Kroppen har brug for Vitamin D for at kunne optage calcium. Står du i en situation med et marsvin der har fået kalkmangel (som kan give sig udslag i muskelkramper, slaphed, sænket temperatur) bør du søge dyrlægehjælp for at marsvinet kan behandles med calcium injektioner. Dyrlægen kan så også beslutte om der skal gives ekstra D-vitamin. D-vitamin kan også give store problemer hvis det gives ukritisk, så heller ikke her kan jeg råde dig til selv at forsøge med kosttilskud. Opstår der kalkmangel kan det også skyldes en underliggende sygdom, så besøget hos dyrlægen er under alle omstændigheder nok en god idé.

Som du kan se er det langt fra ligetil at give et kosttilskud til marsvin. Mit bedste råd er derfor at du sørger for en god varieret kost, for på den måde at komme omkring marsvinets behov på naturlig vis, uden at skulle ty til kosttilskud.

Jeg vil derfor råde dig til at fodre med en kost i høj kvalitet, hvor hø er nummer 1, herefter meget varieret grønt og sidst et supplement af tørfoder i høj kvalitet. Calcium-phosphor forholdet i det du fodrer med skal ideelt set ligger på 1,5:1 – 2:1, dvs. 1,5-2 gange så meget calcium som phosphor. Et godt varieret foder er alfa og omega for marsvins trivsel, og det gælder både for dine hanner og for hvis du en dag får hunner, der bliver drægtige.

Jeg kan ikke svare dig på om satinbærere også er prædisponerede for kalkmangel, men eftersom alle marsvin kan få det når blot kroppen sættes i den rigtige (eller forkerte) situation, så skal man jo aldrig sige aldrig. Chancerne for at sunde og raske marsvin i trivsel skulle få kalkmangel er dog nok relativt små, uanset om de er satiner eller ej. Så den bedste forebyggelse er egentlig at passe dem optimalt.

Venlig hilsen Christina Vildershøj Jensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *