Ny med marsvin

Spørgsmål:
Hej, vores dreng på 6 har li fået 2 hun marsvin på ca 4 mdr, hvor lang tid er de ca sky? Og vi synes den ene er ret meget efter den anden? De siger jo de klukkelyde, er det ok? Og så blir det lidt til “ hviiin” indimellem :))) tak for svar hvis i har tid, venligst Julius , mor og far

Svar:
Hej Julius og forældre
Når jeres marsvin er så gamle ved overtagelsen, kan det godt tage lidt længere tid at gøre dem tamme. I skal væbne jer med tålmodighed og en masse godbidder. De kan være bur-sky længere tid end de er sky når de er ude. For at vænne dem til jer i buret, er det bedst at bruge godbidder. Agurkeskiver plejer at være et hit. Sæt jer ved buret og ræk en hånd ind med en agurkeskive og lad marsvinene tage den fra jer. I starten kan det være godt nok at de bare vil komme hen i nærheden af hånden og I så lægger skiven. Tal også gerne til dem imens, så de lærer jeres stemme at kende.
Uden for buret kan de også lære at det er i orden at sidde hos jer og blive nusset. Prøv om I kan tage dem ud af buret uden for meget jagen rundt (nogle gange er det bedre at være hurtig og fast, end at liste hånden hen til dem flere gange, hvorefter de hurtigt smutter væk). Når I så har fat i dem, må I bare sætte jer med dem på skødet (med et håndklæde under for tilfælde af uheld) og kæle med dem. De fleste marsvin vænner sig hurtigt til det og begynder at synes om det.
At gøre dem tamme kræver i virkeligheden bare at I bruger rigtig meget tid sammen med dem, så de vænner sig til jer.
Hunmarsvin skal også finde ud af hierarkiet i flokken, selvom de kun er to. Derfor kan den ene godt være mere efter den anden, for at sætte den på plads og vise hvem der bestemmer. Tager det overhånd og den der er nederst i hierarkiet mistrives, kan man evt. skille dem ad i nogle dage, og ikke vise dem anden opmærksomhed end at de bliver fodret og vandet, og så prøve igen. Nogle gange er savnet af en makker nok til at de så opfører sig lidt mildere næste gang de mødes.

Venlig hilsen Veterinærsygeplejerske Christina Vildershøj

Print Friendly, PDF & Email