Vi råder alle købere af marsvin til at bruge deres sunde fornuft og være opmærksomme på forholdene hos de opdræt de besøger og ikke ukritisk anskaffe sig et nyt marsvin. Følgende huskeregler kan være gode at tage med sig ud når man skal købe marsvin, hvad enten det er hos opdrætter eller hos en dyrehandel.

  • Ser marsvinene sunde og raske ud? Se efter om øjnene er blanke, om marsvinene er opvakte og ikke sidder sammenkrummet og ser syge ud. Kig pelsen igennem for sår og bare pletter, hvilket kan være tegn på sygdom. Se også efter om marsvinet savler eller har tynd afføring.
  • Har marsvinene mad og vand? Et godt opdræt betyder ikke nødvendigvis at der ligger grønt i buret, lige når du kommer forbi, for marsvinene spiser deres grøntfoder hurtigt. Men der bør være tørfoder, hø og vand i buret.
  • Er der nogenlunde rent? Alle marsvinebure vil før eller siden blive beskidte, med urin og pøller godt fordelt rundt om i buret. Det er helt normalt. Man vil i skabsbure med plexiglas også kunne se urinen være sevet ned i spånerne, så det ser mørkt ud. Det kan især se meget beskidt ud når det er lige op over den tid hvor burenes strøelse normalt skiftes. Dette kan variere fra opdræt til opdræt, uden det nødvendigvis er negativt og tegn på misrøgt. Der hvor man skal være opmærksom er hvis der er et tykt lag af nedtrampet afføring, eller man kan se lag på lag på lag af spåner der bare er lagt oven på de gamle beskidte.
  • Er marsvineungen gammel nok til at komme fra moderen? Man anbefaler at marsvineunger ikke tages fra deres mor før de er 4 uger og vejer 300 g som minimum.
  • Går marsvinehunungerne sammen med en voksen han? Marsvinehunner kan blive kønsmodne meget tidligt, allerede inden de tages fra deres mor. Det siger sig selv, at i den alder har de ikke godt af at blive drægtige. Dette er de fleste opdrættere godt klar over, og lader som regel ikke hununger gå sammen med voksne hanner. Men i mange dyrehandler får hunner og hanner lov til at gå sammen, og da selv unge hanner på 4, 5, 6 uger kan være meget fremmelige og blevet kønsmodne allerede, risikerer man at få et drægtigt marsvin med hjem.